Tuesday, April 12, 2011

cuma cerita biasa..

Assalammualaikum w.r.t...

dah berapa hari dah x berkesempatan tuk ke udara..setiap hari ada cerita, tapi x sempat nk berblog. Last 2 weeks dah berangan bleh aktif memblogging kan diri balik tapi kita merancang Allah SWT jua yg menentukan..Qistina dah tak pegi school so mama pun dah tak berapa ada masa utk berblog..kenapa Qist tak nak pegi school tu, mama pun tak der jawapan yg spesifik..klau ikut hati mama nk je paksa dia tapi baba kata biarlah dia, mesti ada sebab kenapa dia x nak pegi..x palah, tak g school x semestinya Qistina x boleh learn from home kan..? so mama bt rules, pagi2 x boleh bukak tv tgk kartun..Qistina kene blajar sumting dulu, ABC ke, Alif Baa Taa ke..123 so far Alhamdulillah Qist dh ok..then baru boleh tgk kartun but bila time tuk aktivity lain mcm drawing, colouring ke tv mesti ditutup..Qistina baru 3tahun..kijam ke mama buat rules mcm tu? masing2 ada pendapat & cara masing2..nak yg terbaik utk anak..dan mama selalu berdoa semoga Allah SWT tunjukkan cara terbaik tuk mama didik anak2 mama..and of course, selain berdoa kita jugak kene usaha kan..baca buku yg related ngan parenting salah satu cara..hari tu pegi library St. Lukes, mama ralit sgt pinjam buku masak2 smpai terlupa nak grab buku psl parenting..insyaAllah next time k..!

hari jumaat hari tu mama ada try buat Japanese Soft Cotton Sponge Cheesecake..resipi cake ni mama dapat dari kak fariza..thanks alot sis! resipi ni mmg wajib mama simpan smpai anak cucu cicit..sgt2 sedappp okeh..! cake ni di baked guna kaedah "Bain Marie" or aka "waterbath". First time la mama guna teknik ni..Alhamdulillah cake naik elok TAPIIII disebabkan loyang cake mama tak di balut elok2 dgn aluminium foil maka air dah masuk dalam cake, end up terpaksa la mama potong sket bahagian bawah cake yg dah basah tu..papepun, cake ni mmg best..! kak fariza pun bg 'lesen' tuk mama pass resipi cake tu kat sape2..Alhamdulillah semoga kak fariza & tuan punya resipi yg asal dimurahkan rezeki..

mama sebenarnya teringin nak make-up2 kan blog ni..nk buh gamba2 sket..baru syiok sket kan..nantila ada masa lebih2 nnt mama make over la blog ni..hehe..

esok ada appoinment ngan midwife..weekend ni plan gi bli barang2 baby & mama tuk bersalin nanti..beg nak g spital pun x terpacking lagi..hopefully weekend ni dpt packing siap2..weekend depan ada konsert Wiggles..pastu weekend lepas wiggles tu mama dah nk msk 9bulan dah..sure x larat nk jalan2 sgt dah..skrang ni pun mama dah start rasa sakit pinggang dgn kadar luar biasa dah..huhu

oklah nnt bila2 mama upload pics masak2 mama & insyaAllah dgn resipinya sekali..atleast kawan2 mama yg belum kawin, or tgh kawin, or baru kawin, or dah lama kawen leh blaja masak sama2..hehe..mama pun br blaja masak2 ni..so sama2 la kita share resipi yer..

adios....

3 comments:

  1. owh, dh tak skolah la? tak pe, mama boleh ajarkan. faqihah pun tak skolah jgk..duk kt rumah jer. nk tggu kt city ni kosong..berjanggut la.

    waaah...sudah buat kek span jepung tu yer. bagus la jd elok. x penah try lg, selalu duk tgk kt blog org jer tp nk try x berani, takut bantat... hahaha....

    jom2 ziela, jadikan blog anda blog masak dan makan2...hahahaha

    ReplyDelete
  2. ina,

    aah dia x nak pegi dah..nk benti kena bg 2weeks notice, so burn ajela bayar tuk 2weeks ni..ke faqihah nk try rs skolah? hehe..skolah kat umah je la kan..senang..hehe

    aah dah bt, leh la klau nk guna resepi tu zila pun 1st time try tu, takut gak xjadi tapi ok la jadi elok cuma pastikan kek anda x terendam..hahaha

    jom2..tapi kene blaja dulu camne nk letak pics..kang x lalu plaks org tgk resepi aje..hahaha

    ReplyDelete
  3. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete